WWOOF – Xarxa mundial d’oportunitats en granjes ecològiques


El terme WWOOF prové de l’expressió anglesa “World Wide Opportunities on Organic Farms” (tot i que abans les sigles es referien a altres paraules, es va canviar a la denominació actual per motius legals). A partir d’aquest terme, es creen algunes paraules derivades com wwoofing (que és l’acció de posar en pràctica el sistema WWOOF) o woofer, que és el nom que rep el voluntari.

La pronúncia del termes es pot anar adaptant fins arribar, per exemple, a dir “gufin” en comptes de “woofing” (vaig anar a fer wwoofing a Andalusia i allà hi havia gent que ho deia així… em va fer molta gràcia sentir-ho).

 

Com funciona? (des del punt de vista del wwoofer)

En general la xarxa de WWOOF s’estructura per països, que tenen la seva pròpia llista d’hostes i que varien en aspectes com ara la quantitat d’informació que es visualitza púbicament, el preu que s’ha de pagar per accedir als contactes dels hostes, etc.

Un cop et registres a la web, pots buscar informació sobre les granges del país i decidir a quines t’interessaria anar, en funció dels criteris que tinguis. Dos criteris força generals són la localització de la granja, i les activitats que s’hi duen a terme. Per exemple, granges on tinguin cabres i facin llet/formatge, granges on tinguin abelles, on treballin amb plantes medicinals…, etc.

Quan ja has seleccionat les granges que més t’interessen, pots contactar amb elles directament (generalment, per correu o per telèfon) i organitzar la teva estada allà, si és que els queden places lliures. Cal mencionar que, sobretot a l’estiu, està bé contactar-les amb temps si la granja t’interessa particularment (com a mínim, un mes d’antel·lació) per tenir més possibilitats de poder-hi anar.

Un cop allà, treballes unes hores mínimes al dia (generalment entre 4 i 6h, tot i que és molt variable) i la granja t’ofereix, a canvi, allotjament i manutenció. A partir d’aquí, cada granja és diferent i cada experiència, bona o dolenta, és única.

 

PER A MÉS INFORMACIÓ:

Aquesta és la pàgina de WOOF-Espanya. Per accedir al llistat de les granges i els seus contactes s’han de pagar 20€. Això et dóna accés a la informació durant un any (entre altres requisits, també cal ser major d’edat). Pàgines d’altres països:

Wwoof Suècia

Wwoof Itàlia

Wwoof França

Wwoof Irlanda

Wwoof Regne Unit

Aquesta és la web principal de WWOOF

 

 

Quins altres avantatges ofereix?

L’essència del sistema WWOOF és fer de pont entre les granges orgàniques i els hostes, amb la idea que es pot crear un intervanvi positiu per a les ambdues parts.

Des del punt de vista de les granges, els avantatges poden variar molt segons l’hoste en qüestió però l’avantatge bàsic i principal és disposar de persones que t’ajudin a treballar en la feina de la granja.

Des del punt de vista dels voluntaris, els avantages són també molt diversos: des de l’oportunitat de viatjar per altres països, conviure amb la gent d’allà i practicar idiomes, fins aprendre nombrosos i diversos coneixements sobre agricultura ecològica, bioconstrucció, animals i plantes…, que s’agrupen en el denominador comú de granges orgàniques, i veure des de dins formes molt diferents de funcionar (algunes que potser no t’aporten gaire de nou, altres en les quals tens força crítiques a fer i altres que et sorprenen positivament…).

 

 

Dejar un Comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>